Citat från Leif Strandbergs bok…

19 01 2013

Det är viktigt att uppmärksamma förskolors ock skolors rum eftersom de i högutsträckning påverkar barnens lärande…  sid:24

När jag läste det så kom jag och tänka på fritids där det ”ofta” finns saker som vi fått ärva av andra… Förstå mig rätt nu.
Vi har inte så stor budget på fritids så möblemanget kommer inte i första hand och det är ofta väldigt slitna möbler. Och ofta finns det väldigt mycket saker på fritids.
Då tänkte jag bara hur påverkar det barnen?!
Jag tror att i bland så kan det påverka barnen. För mycket saker är inte bra, för det känner man själv ibland. Det kan känns väldigt stökigt..
Läste även någonstans i boken att involvera barnen mera i utformningen av rum. Det är något som jag själv måste börja tänka mer på, känner jag.

Barnen skall helhjärtat uppmuntras till  verktygsanvändning… sid:84

Jag hajjade till när jag läste om tjejen han mötte på tåget och han lärde henne att använda miniräknaren på telefonen när hon skulle räkna matte. Jag tänker bara när jag gick skola var det ju nästan förbjudet att använda miniräknare. Det är ju bra att ha miniräknare i telefonen i alla fall för mig när jag är på stan och kanske hittar en jacka på rea och vill räkna ut hur stor rabatten blir.
Men skall våra barn/elever börja räkna med miniräknare ofta, eller?!
Jag känner mig lite kluven i det han skrev. Jag vet inte, jag tror jag är lite gammalmodig.

På sidan:95 kan man läsa lite om att ”barns dataanvändning är ofta kollektiv…

Jag måste säga att det är något som jag håller med om. På fritids ser jag att barnen sitter tillsammans vid datorer. De talar med varandra de hjälper varandra och det spelar ingen roll i vilken ålder de är i. De hjälps åt om det är någon som inte kan. Jag upplever dator som ett bra verktyg men okej inte i kanske alla sammanhang. Men den kan användas till väldigt mycket praktiskt. Och många lär sig väldigt mycket genom att använda datorn.

/ Jenny

 

 


Actions

Information