Björklundaskolan, nuläge

17 01 2013

Vi på ”Björkis” prövar ett arbetsmaterial som heter ”Den magiska leksaksfabriken”. Det är ett underlag med handledning som handlar om en fiktiv leksaksfabrik och d.o leksaksdirektör som skickar olika uppdrag till ”medarbetarna” och deras ”arbetsledare”. Just nu har vi fått i uppdrag att göra en leksakskatalog. Här nedan finns de bilder på leksaker som eleverna har ritat och på ASL-lektionen skrivit text till.

Eleverna skulle skriva vad det är för sorts leksak, vad man kan göra med den (eller vad den kan göra) samt vad den kostar. Eleverna har tränat på sin text i skolan och sedan läst upp den och visat bilden för förväntansfulla 6-åringar. Eleverna fick även berätta för publiken om vad på sin bild de var mest nöjda med. Väldigt spännande och pirrigt, förstås, men mycket, mycket skoj!

Bilderna kommer att sammanställas med försättsbladet med ”logga” till den leksakskatalog som ”direktör” Kim Leksaksson har beställt. ”Medarbetarna” har bl.a fått i uppdrag att döpa fabriken och vi har bland alla givna namnförslag röstat fram ”Den magiska leksaksstjärnan”.

Fler ”uppdrag” är gjorda och fler finns att ”få av direktören”, men vi kommer trots det att ”lägga ner” fabriken inom kort 😉 eftersom vi vill fokusera på det arbete vi först hade startat inom ASL och inte blanda alltför många nyheter både för oss och eleverna. Vi tycker trots det att det är ett riktigt bra arbetsmaterial som lätt går att använda och integrerar många olika ämnen och områden såsom jämställdhet, genusfrågor, röstningsförfarande m.m. men kanske inte hos oss just nu, alltså.


Actions

Information2 responses to “Björklundaskolan, nuläge”

  21 01 2013
    Anki (14:35:25) :     

  Funderar på prissättningen eleverna har gjort? Ser ni något mönster? Finns det genusfråga i detta?
  Vissa saker kostar 10-15 kr och andra 199 till 600 kr…
  Vilken prissättning känns mest relevant? Kan det bli mattediskussioner utifrån detta?
  Känns lite trist att ni lägger ner leksaksfabriken 🙁
  Anki Forsberg

  29 01 2013
    Ann-Christin Forsberg (18:17:27) :     

  Hej!
  Nej, vi kan inte riktigt se någon genusfråga i detta med prissättningen. Det är både killar och tjejer som har prissatt i det stora prisspannet. Vi såg däremot att ”dyra” och ”statusfyllda” leksaker hade en mer ”marknadsmässig” prissättning än de leksaker som var av mer ”fantasifull” karaktär och inte gick att se på riktigt en verklig leksakskatalog. 😉
  Anledningen till att vi lägger ner fabriken är, som sagt, att det känns som om vi inte riktigt kan och hinner greppa allt på en gång. Tiden ska ju också fördelas på en hel del annat också, inte bara basämnen.
  Nåväl, just det, är en alltid förekommande diskussion som inte går att lösa här och nu, men vi ser fram emot att kanske höra vad andra anser om materialet. Kanske någon annan i framtiden känner sig hugad?! Inte alls tokigt material, i alla fall.
  Mvh Karin och Andréa