Kommentarer till Erica Lövgrens bok.

11 01 2013

Nu, lite senare än tänkt kommer mina reflektioner från Ericas bok.

Att samarbeta är en konst, särskilt om man är liten. Det är svårt att hålla koncentrationen, det är svårt att ge hjälp och det är svårt att ta emot hjälp. Det kan därför vara en fördel att behålla samma skrivarpar en längre tid…
sid. 26

Jag tänkte när jag såg den meningen att det stämmer ganska bra. Vi har haft i stort sett samma skrivarpar sen uppstarten av asl. I mångt och mycket har det fungerat bra. På vissa syns det verkligen hur mycket de har gått framåt. Nu när de ska skriva tillsammans går att så smidigt för de känner varandra så väl. De är så duktiga på att samarbeta måste jag säga. I början av asl var ibland fokusering på nått helt annat än vad som i bland var tänkt. Men nu kan man verkligen se skillnaden och det är jätte roligt.

Att genomföra en stor förändring måste få ta tid…
Sid.40

Det är så sant. Det står även: att införandet av rutiner vid datorerna kan tas i små steg.
Den första svårigheten man stöter på är att eleverna skall klara av att logga in på datorerna. Efter att de klarat av det börjar det att gå ganska bra. Eftersom Asl var helt nytt för mig när jag började i höstas så måste jag säga att det är verkligen som det står i boken.  Våra elever har dock hittat arbetsro och tempo. Det är lugnt och går väldigt smidigt när vi jobbar med asl i våran grupp. Om än alla inte är klara samtidigt så fungerar det.

Arbetsuppgifterna kan varieras i det oändliga både till form och till innehåll…
sid. 48

Det är viktigt att variera arbetssättet med asl så att barnen fortsätter att vara engagerade och att det tycker att det är roligt. Jag har haft avslappning/massage med eleverna på fredagar och det har varit uppskattat. Vi kom på ideen att låta dem skriva massagesagor och det var något som eleverna tyckte var jätte roligt. De fick sen redovisa sina massag saga inför hela klassen och måste säga att det var en jätte rolig greja att göra. Så som Erica säger man kan arbeta med asl på många olika sätt.

/Jenny Isaksson Rosvik


Actions

Information